Opvoedboeken, kinderboeken? Help, welke boeken springen er uit?

Daar sta je dan met één of ander opvoedings- of relatievraagstuk, of vlak voor de feestdagen, of in de boekwinkel……voor die enorme boekenkasten. Welk boek is goed? Ook hier geldt: ‘samen zijn we wijzer’.
Wat heb ik me op mijn hals gehaald? boeken hart
Een lange lijst!
Jullie uitnodigen om je meest favoriete opvoed- en kinder(voor) leesboeken met me te delen, heeft tot gevolg gehad dat er nogal wat reacties kwamen. Via Facebook, mail en Linkedin heb ik de titels van jullie lievelingsboeken ontvangen, waarvoor mijn dank! Fantastisch…
De motivatie achter deze actie is dat ik erg veel gehad heb aan de aanbevelingen van andere ouders en aan het samen bespreken van boeken en films over opvoeding. Dat gun ik iedereen! Hierover later meer…
Hierbij de top 5 opvoedboeken voor volwassenen
1. Luisteren naar kinderen – Thomas Gordon  
Mijn advies aan iedere ouder: lezen! en als het kan een Gordon cursus doen. Dit boek heeft mij en de ouders waar ik mee samen woonde enorm geholpen om me bewust te worden van mijn patronen en om de praktische handvaten in het dagelijkse leven om te zetten in een soepel lopend gezinsleven. Een must voor iedere ouder. We zijn immers niet geschoold om ouder te worden.
2. Opvoeden is geen kunst – J. Rosemond
Een boek dat uitgaat van de ouders. De ouders zijn immers als geliefden begonnen. Een waardevol boek voor ouders die meer willen weten over hoe je om kunt gaan met kroost wat het heft in handen neemt, eigen regels maakt en bepalend is voor de sfeer in huis. Veel voorbeelden en mogelijkheden om te zorgen dat je als ouders het heft in handen blijft houden of terugkrijgt.
Kaders geven, duidelijkheid en een veilige thuishaven creëren voor ieder gezinslid is waar dit boek bij kan helpen.

3. De taal van huilen – Aletha Solter
Zelden zo’n mooi boek gelezen over de betekenis van huilen. Ook hier weer veel praktische voorbeelden, waardoor je gaat herkennen wat er aan de hand is en ook hier is luisteren een belangrijke factor in het omgaan met onze jonge kinderen.
4. Met kinderen groeien – Myla en Jon Kabat-Zinn
Wie schrijft hier een paar zinnen over?
5. Het einde van de opvoeding – Jan Geurtz
Wie schrijft hier een paar zinnen over?

Hierbij 5 (voor)leesboeken voor kinderen.
1. Thomas en de laatste draken – Cornelia Funke (9-10)
2. Alles van vos en haas (5-9)
3. Sara en haar gevederde vriend en Sara en Seth – Jerry en Esther Hicks (v.a 12)
4. Hoe geel weer geel werd – Petra Helbers v.a 6
5. Tijger, tijger is het waar – Byron Katie, 4 vragen voor kinderen. v.a 5,6

Actie: Wil je de volledige lijst ontvangen?
Stuur dan een mail naar contact@samenwijzer.net o.v.v opvoedboeken en/of kinderboeken. Deze ‘levende’ lijst, waar ook boeken op staan die niet meer nieuw verkrijgbaar zijn, kan aangevuld worden door iedereen die een boek kent dat bijdraagt tot ‘bewust’ opvoeden.
De kinderboeken hebben met elkaar gemeen dat er waarden, ethiek, wijze lessen in staan die bijdragen aan het bewustzijn van kinderen.

Actie: Samen de lijst uitbreiden?

  1. Wil jij jouw tips voor waardevolle boeken hier onder in het veld ‘Laat van je horen’ plaatsen?
  2. Wil jij jouw korte boekbeschrijvingen toevoegen, dan zorg ik dat ze in de lijst komen.

Noem ook de boeken die al in de lijst staan, als je ze belangrijk vindt, zo krijgen we een beeld van de meest waardevolle boeken.
Neem ook gerust nog eens een kijkje op de oudere blogs en geef jouw kennis en kunde door een reactie onder de blog te plaatsen.
De meeste blogs hebben onderwerpen die niet aan tijd gebonden zijn. Geef de blog door aan andere ouders en wil je hen vertellen dat ze zich kunnen inschrijven voor mijn blog.

Keep the good work going:-) en geef het door!
Anne

7 antwoorden op “Opvoedboeken, kinderboeken? Help, welke boeken springen er uit?”

  1. Als moeder van vijf (5-14 jaar) houdt opvoeden me bezig. Toch ben ik opgehouden met het lezen van boeken. Wat ik heb verzameld de afgelopen jaren aan kennis is eigenlijk samengevat in: jonge kinderen zullen hun uiterste best doen om jou, de ouder, gelukkig te maken. Vaak doen ze dat op eerste gezicht op een omslachtige manier, door gedrag te spiegelen. Vaak herken je het niet meteen en vind je het vervelend en onaangenaam gedrag. Grenzen en duidelijkheid zijn dan belangrijk voor het kind (dan wordt het niet zijn gedrag) en de spiegel is mijn leerpunt. Waar gaat dit gedrag over?

    Mijn inspiratie haal ik uit van alles, maar vooral door te letten op ‘synchroniciteit’, wat kom ik nu tegen, op dit moment, wat mij iets kan vertellen, iets duidelijk kan maken. Een gesprek met een vriendin, iets wat ik ergens lees, een boom die omvalt… Er zijn zoveel bronnen van inspiratie.

    Vaak komt na inzicht de verandering vanzelf. Soms komt het niet, helaas en ploeter je nog een tijdje door. Maar in beweging blijven we, met kinderen!

    1. Dank je wel Janneke
      Mooi hoe je deze kant belicht. Ja ik geloof in het evenwicht tussen uitvinden, varen op gevoel, innerlijk weten en leren door lezen, een training en uitwisselen.
      Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om te luisteren naar wat juist is, omdat oude patronen, meningen, dogma’s, ideeën in de weg kunnen zitten. Wanneer culturele en/of familiepatronen bewust ouderschap in de weg zitten is het soms noodzakelijk om een boek te lezen, een training te doen, iemand op te zoeken waar je de dingen die je als ouder tegen komt mee kunt bespreken.
      Bekwaam worden doen we gelukkig allemaal op een andere manier en ik draag deze afgestemde wijze van opvoeden een warm hart toe. ‘synchroniciteit’ ontstaat in mijn beleving in steeds grotere mate wanneer we open en vrij zijn.

  2. Alice Miller – Drama van het begaafde kind. Moet je als ouder in een scheiding weet van hebben. Je kind gaat je helpen, de last voor je dragen.
    Gordon – mijn lijfboek staat al op je lijst. Warme groet, Else

  3. Bhoeddisme voor moeders, van
    Sarah Napthali. Ik las dit boek toen onze dochters 2 en 4 waren. Het hielp me destijds te relativeren en accepteren. Het boek van Gordon sprak me ook aan. Op dit moment lees ik geen opvoedingsboeken meer. Voor mij ligt de sleutel in zelfkennis ( wie ben ik, wat zijn mijn patronen) en spiritualiteit. Het leven met kinderen is een spirituele oefening in loslaten, aanvaarden en tot de kern komen.
    Hartelijke groet, Ellen

    1. En dan zijn er zomaar 2 moeder die aangeven de sleutel te vinden in hun eigen ontwikkeling en in hun spirituele ontwikkeling. Die geen opvoed boeken meer lezen, maar die de waarde daarvan wel erkennen.
      Mooie voorbeelden zijn jullie!
      Het zijn natuurlijk niet de boeken die ons vertellen wat we wel en niet moeten doen, maar de zelf reflectie die nodig is om ons te bewegen van onbewust onbekwame naar bewust onbekwame, naar uit uiteindelijk bewust bekwame ouders… en die levensgang stopt nooit. Nog even voor de helderheid: Wat mij betreft staat dit naast de altijd aanwezige onderbuikgevoelens van ouders, intuïtie en kennis. Het onbekwame gedeelte gaat alleen over de culturele en familie patronen die ons in de weg staan om ons zelf en onze kinderen te zien, precies zoals we/ze zijn.
      Ik vind het een zegen dat ik de mogelijkheid heb om met andere ouders van gedachten te kunnen wisselen over mijn blinde vlekken, over mijn vragen en twijfels evenals over mijn inzichten, kennis en ervaring.
      Doe mij nog maar een boek vandaag en morgen helemaal niets:-)

  4. Hoi Anne,

    ‘De gebroeders Leeuwenhart’, van Astrid Lindgren vind ik een weergaloos
    mooi kinderboek.

    Ik heb het als kind gelezen, en op dit moment lees ik het met mijn zoon
    (hij is nu tien jaar).

    Het taalgebruik doet hier en daar wat oubollig aan en sommige dingen
    worden wat langer uitgesponnen dan we nu gewend zijn, maar dat doet
    niets af aan het verhaal.

    Thema’s zijn liefde, dood, verdriet, angst en het overwinnen daarvan.
    Het verhaal gaat over de strijd tussen goed en kwaad.

    Ik vind het zo knap hoe moeilijke dingen als de dood, verdriet, geweld
    en onderdrukking op een totaal onsentimentele manier aan de orde komen.
    Geen woord teveel en daardoor juist goed gedoseerd voor een kind (of, in
    ieder geval, mijn kind).
    Het feit dat de hoofdpersoon, Karel Leeuwenhart, hele dappere dingen
    doet maar tegelijkertijd steeds heel bang is, en dat ook toegeeft, is
    ook zo prachtig.
    Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon een heel spannend,
    sprookjesachtig verhaal.

    Ik vroeg aan mijn zoon waarom hij het zo mooi vindt : “Het is ontroerend
    en het gaat over de liefde, ik vind het zo mooi dat ze zo veel om elkaar
    geven. Het is soms ook heel grappig en het is een inspirerend, goed
    bedacht verhaal.”

  5. Ha Anne,
    Dank voor deze lijst, de meeste boeken zijn bekend en allemaal op hun eigen manier waardevol. De boeken die ik graag wil toevoegen zijn:
    1. Het Fluisterkind van Janita Venema.
    De fluisterkind-oefeningen maken je duidelijk hoe een probleem uit het leven van je kind, wanneer jou dat raakt, gelinkt is aan een onbewust probleem uit jouw eigen leven. Als je kind bijvoorbeeld bang is om te zwemmen zou dit ‘zwemmen’ voor jou kunnen betekenen dat je het zonder hulp allemaal zelf uit moet zoeken. Het is zeer de moeite waard om op deze manier eens te onderzoeken wat je zou kunnen veranderen in je eigen leven om hiermee indirect het gedrag van je kind te kunnen helpen veranderen.
    2. En natuurlijk mijn eigen boek ;): Ik deug + jij deugt = Iedereen deugt?!-Petra van Noord
    Positief opvoeden, het beste in kinderen stimuleren, wie wil dat niet, maar hoe doe je dat als het lastig wordt? Naast een boeiend verhaal over twee kinderen die in de puberteit de weg kwijt raken, inzichten, oefeningen en strategieën waarmee je direct aan de slag kunt.
    warme groetjes
    Petra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *