Eerlijkheid duurt het langst

Je hebt het al gemerkt… Ik ben niet zo trouw meer met mijn blogs op deze website. Het spijt me dat ik jullie niets heb laten weten over de veranderingen die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden. Ook ik heb naar jullie iets op te schonen. 

sorryFocus
Mijn focus gaat al een tijd naar het helpen van ouders om respectvol te scheiden. Daar ligt mijn hart en daar kan ik momenteel het meeste bijdragen. Voorlopig blijf ik onregelmatig bloggen voor deze website en ben ik uitdaging aangegaan om ook één keer per maand te bloggen voor
 Nieuwestap

Rond de 350 mensen ontvangen automatisch de blogs van Samen Wijzer.
Het blog van vandaag is min of meer een kopie van een blog op Goedgescheidenouders  
Het thema sloeg zo aan dat ik het artikel herschreven heb voor deze website. 
Want eigenlijk geldt eerlijk zijn, schoon zijn, voor iedere dag. Wil je de blogs van deze website ook ontvangen en 25 gratis tips ontvangen over de kunst van bewust leven en opvoeden? Schrijf je dan in aan de rechterkant.

Voordat ik met het blog begin….

Wil jij mij en ouders en kinderen helpen? 
Zo ja, zou jij dan uit jouw netwerk één vader of moeder die met een scheiding te maken heeft willen laten weten van het bestaan van Goedgescheidenouders. Wil jij vragen of ze zich aan willen melden op de website om 100 gratis tips te ontvangen. Ook kunnen ze er waardevolle blogs lezen en een eerste gratis gesprek aanvragen. Wanneer iedereen die dit leest dit doet zijn er straks heel veel gescheiden ouders die iets mee hebben gekregen van de waarde van respectvol scheiden.

Eerlijkheid duurt het langst pinokio
Ben jij je iedere dag bewust of je “schoon en eerlijk” bent naar de mensen om je heen? Is alles gezegd?
We zijn al beland bij de 2e maand van 2015 en wat geldt voor de start van het nieuwe jaar geldt natuurlijk ook voor iedere dag.
Daarom besloot ik om een eerder geschreven blog te herschrijven.

Zijn er nog losse eindjes in jouw leven?
Is alles gezegd? Nee? Lees dan verder

Quick scan
Jaren geleden heb ik me een gewoonte eigen gemaakt. In elke kring van mensen waar ik me bevind: familie, vrienden, gezin, collega’s, mensen in mijn opleiding, doe ik een quick scan. Ik vraag me af: zijn hier losse eindjes? Kan ik iedereen in de ogen kijken? Hangt er iets in de lucht? Is het schoon tussen mij en de ander? Zo’n scan gaat heel snel. Kwestie van seconden. In die seconden weet ik of er zaken zijn die niet afgemaakt zijn, die “hangen”.

Kom in actie
Oud en nieuw leent zich bij uitstek om achter je te laten wat geweest is, dat doen we dan ook trouw. Wat doen we daarna? Vandaag?
Het maakt niet uit of het een vriendin, je collega, je man/vrouw of je kind is. Neem je voor om altijd schoon te zijn. Het levert je zo ontzettend veel tijd, energie en aandacht op als je schoon bent. Elke opschoning heeft effect op jouw leven en op het leven van de mensen om je heen, zo ook het nalaten daarvan. En als je je realiseert dat er nog wat op te ruimen, te vragen of te zeggen is… kom dan in actie. kijken

Grote verzoendag
In het Jodendom kent men Jom kippoer, grote verzoendag. Een dag waar iedereen het goed kan maken, om schoon het joodse nieuwe jaar in te gaan. Oorspronkelijk gaat het daarbij niet om goed maken tussen mensen, maar om goed maken naar God. Zowel in de vele joodse geschriften als in de christelijke geschriften staat dat er geen sprake kan zijn van een vergeving van Godswege als ons hart onverzoenlijk is en blijft tegenover de naaste. Uiteindelijk gaat het erom of we bereid zijn om in liefde en vrede met onze naasten te leven. Waar we onderdeel uitmaken van een groter geheel, zijn we ook verantwoordelijk voor dat grote geheel.

Bezet en niet beschikbaar
De quick scan stopt niet bij de onderkenning dat er iets niet lekker zit.
Mensen die me kennen, weten dat als ik iets op te schonen heb, ik dat ook zal doen. Wist je dat een los eindje, wrok, jaloezie, trots, mooi weer spelen, heel erg veel energie kost? Dat het je onbewust zodanig in de weg kan zitten dat je, zonder dat je het door hebt “bezet” bent, niet beschikbaar, niet open en dus ook niet ontvankelijk voor nieuwe mogelijkheden?

Erkennen en vergeven
Vandaag nodig ik je uit om zo’n quick scan te doen. Zoek in gedachten of in het echt de mensen op met wie jij je leven deelt, met wie je werkt of die op één of andere manier een rol in je leven spelen. Denk er niet te lang over na. Je weet in een seconde of je iemand nog iets te zeggen of te vragen hebt.
Soms gaat het om situaties waar je niets mee kunt of om iemand die er niet meer is. Dan kun je de ander en/of jezelf vergeven.

Relaties en opschonen
Je relaties zijn je lief. Maar je relaties lopen niet altijd zoals je zou willen. De invullingen die jij of de ander aan de gebeurtenis geeft, blijken vaak niet te kloppen. Beschouw het lezen van deze blog nu dan maar als een moment om even stil te staan. Is alles gezegd? Vertel het, wanneer je achteraf ziet dat je iets hebt gedaan of gezegd wat pijnlijk was voor de ander. Verbind je met de ander zonder je schuldig te voelen en vertel de ander wanneer jij ergens last van hebt. Neem daarbij in overweging dat jij en ook de ander het naar beste weten hebben gedaan, maar dat het niet zo goed uitgepakt heeft.

Iedere dag een nieuwe jaar
Deze quick scan kun je iedere dag toepassen. Wanneer je de scan voor het eerst doet kan dit heel confronterend zijn. Het kan zijn dat je je realiseert dat je het één en ander te doen hebt. Wees blij dat je het doorhebt, dat kan je in de toekomst een hoop energie schelen.

Een klus! repareer relaties
Is de hobbel te groot, weet je niet hoe je het aan moet pakken? Word je overrompeld door emoties, dan kun je een half uur gratis skype met mij krijgen.
Zet hieronder jouw verhaal en laat me weten wanneer je beschikbaar bent.
Ook als je geen behoefte hebt aan een gesprek nodig ik je van harte uit om jouw ervaringen en vragen onder deze blog op te schrijven. Schroom niet. Het is zo menselijk.

Ik wens je een mooie schone dag toe en tot de volgende keer en…vergeet niet om een reactie te geven onderaan deze blog….Fijn als je dat doet!

Eén antwoord op “Eerlijkheid duurt het langst”

  1. Hoi Anne, mooi onderwerp. Ik heb het met aandacht gelezen. Wat mij boeit, is dat ik op dit vlak heel bewust in het leven sta. Ik ga altijd voor eerlijkheid en openheid, en toch, als ik tijdens het lezen van dit stuk weer naar de kleine details kijk, kan het beter. Dit gaat voor mij over alle relaties, en vooral ook over de relatie met mezelf. Opschonen is geen luxe, het is noodzaak. Om jezelf te kunnen zijn, op vertrouwen te hebben en te ontvangen in elkaar en in jezelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *