Verandering is het enige constante. Hoe zit dat met relaties?

Veel mensen worstelen met veranderingen binnen hun relatie.
Het omgaan met die veranderingen levert vaak spanning op, ruzie, conflicten.
Zouden veel problemen opgelost zijn als we beter leren omgaan met die veranderingen?

verandering is het enige constanteVoorbeeld: Neem onze huid, deze wordt één maal per maand in zijn geheel vernieuwd en verandert dus voortdurend. Hebben we niets over te zeggen.
Neem onszelf. We bewegen mee op de golven van wat wijzelf en anderen juist vinden, wat we afspreken. Voortdurende verandering dus. Wat we vinden is onderhevig aan moraal, ideeën, meningen, tijd, cultuur. Onderhevig aan wat we geleerd hebben, aan wat we leren… en dat verandert al naar gelang we open staan voor wat zich aandient.
Neem onze kinderen. Ze leren, veranderen, groeien, verrassen ons, komen met onverwachte oplossingen. Wat…, zei ik daar,  ‘onverwachte’?
Verwachtingen…
Volgens mij hebben we hier de bottleneck!

bottleneck

Verwachtingen
Het feit dat veel mensen worstelen met verwachtingen en teleurstellingen maakt duidelijk dat veranderingen in ons hoofd vaak vastzitten aan meningen, oordelen, ideeën die we ooit voor waar hielden, waardoor we niet meer open in het moment kunnen ervaren wat juist is.
Veranderingen schudden ons wakker en kunnen de bron worden van open communicatie.

Een antwoord
We kunnen hier en nu een antwoord krijgen op de nieuwe situatie, maar we kiezen onbewust vaak toch voor het vasthouden aan hoe het (afgesproken) was, hoe het hoort, hoe we met elkaar om zouden gaan. Hoe zit dat dan?

Voorbeeld:
Stel: Er gaat in jouw leven iets compleet anders dan dat jij verwacht had. Neem een voorbeeld uit je eigen leven. Heb je er eentje? Ga dan verder.
Waardoor raak je overstuur?

  1. Je intentie wordt doorkruist.
  2. Je had een verwachting en het gaat anders.
  3. Je vond ergens iets van, maar je hebt het niet uitgesproken.
    Welke van deze reacties herken je?

Overstuur of verantwoordelijk?
Het overstuur zijn krijgt kracht doordat het moment van nu, jou doet denken aan een moment in het verleden waarbij 1, 2 of 3 een rol speelde.
De reactiepatronen die tevoorschijn komen hebben in wezen niets te maken met de situatie op dit moment.
Wel is het zo dat de onderliggende boosheid, frustratie, schuld of de neiging om te vertrekken iets te zeggen hebben over waar het jou om gaat.  Wat je bij je draagt is dus waardevolle informatie!
Om deze informatie op een authentieke manier naar voren te brengen moet je een nieuwe vorm zoeken.

lege tekstballon

4volwassen antwoorden in plaats van reactiepatronen
Hieronder geef ik 4 mogelijkheden om veranderingen te bekijken en er mee om te gaan.

  1. Onze reactiepatronen zijn ook vaak overlevingsmechanismen die ons hebben geholpen om te worden wie we nu zijn. Laten we in dankbaarheid afscheid nemen van wat niet meer van dienst is. Zo kunnen we nieuwe, bewuste acties en antwoorden kiezen die passen bij hoe wij ons nu in de wereld willen bewegen.
  2. Realiseer je dat de informatie die we van onze ouders, onze grootouders, onze cultuur, ons dorp, onze leraren enz. kregen niet meer altijd bij ons past, niet altijd juist is of niet meer van deze tijd is. Zijn we bereid om met compassie en dankbaarheid voor het verleden te kijken naar wat nu voor ons klopt.
  3. We  zijn niet alleen. We leven in een wereld waar we beseffen dat we verantwoordelijk zijn voor het welzijn van onze medemens en van onze aarde. Voor de kinderen van onze kinderen. Verantwoordelijk betekent: een volwassen, antwoord hebben/vinden. Wie wij zijn wordt gezien en onze kinderen doen ons na. Wees zelf de verandering en wees daarmee een inspiratiebron voor anderen in plaats van een lontje:-)
  4. Doe een lichaams- oefeningen die je helpt om de gebaande paden in je hersenen te verleggen. Zet je voeten op schouderbreedte, zak iets door je knieën en stel je een situatie voor waarin je ontzettend boos bent. Bal je vuisten en beweeg je lichaam in de richting van het uiten van je boosheid. Stop vlak voordat je naar buiten zou slaan, schelden enz. en ontspan je vuisten realiseer je dat dit niet het juiste reactiepatroon is en zeg ja tegen je achterliggende motief. wat is het dat je werkelijk wilt communiceren?
    Deze oefening neemt niet meer dan 5 minuten per dag in beslag. Doe hem minstens een maand. Het effect van deze oefening is dat we in het dagelijkse leven 
    met meer gemak de boodschap achter onze boosheid laten spreken in plaats van de boosheid over een ander heen te storten.
    Meer details en meer oefeningen vind je in de dagtrainingen die ik geef.

Het antwoord op de vraag: “Zouden veel problemen opgelost zijn als we beter leren omgaan met veranderingen” is dus Ja.

Hoe kijk jij aan tegen veranderingen en verwachtingen?
Wil je dat in het
vak: Laat wat van je horen schrijven?

Hartelijke groet

Anne Buiskool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *