Welles, nietes, welles. Wie neemt het woord?

Praten met de praatstok.
We kennen de volgende situaties allemaal: ruzie, een misverstand, gevolgd door een conflict, een samenwerking die niet goed verloopt, wie doet de afwas, waar gaan we heen met vakantie?
We leven in een cultuur waar we bekend zijn met: snel, gelijk willen hebben, bang zijn om tekort te komen, niet gehoord worden.

DSC05240 (600 x 400)Is er een simpele manier om met elkaar in gesprek te gaan?
Ja, er is een simpele en efficiënte manier om hindernissen uit de weg te ruimen en om besluiten te nemen. Een manier om ons met volledige vrijheid uit te drukken. Eeuwenlang al, maken inheemse volkeren, waaronder de indianen in Noord Amerika gebruik van de praatstok, ook bekend als de talkingstick.
De praatstok kan een bewerkte stok zijn met kleuren, leer, veren…maar hij kan ook bestaan uit een potlood, een veer, een krijtje, een sleutel of simpel een stukje hout. Met dat voorwerp in de hand gaan we in gesprek en dan kunnen er wonderlijke dingen gebeuren.

In de praktijk
Een tijdje terug hebben we de praatstok tijdens een ouderavond gebruikt.
Na afloop sprak men over: verrassend, nieuwe gezichtspunten, diepgang, eerlijk, creatief en nog veel meer.
Stephen Covey, schrijver van ‘de 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ heeft er HIER een mooi filmpje over.

Hoe werkt het?
Wie de stok vast houdt spreekt, wie hem niet heeft luistert. Het is een krachtig communicatiemiddel.
Er zijn vele manieren om de praatstok te gebruiken.
Een heel mooie vorm vind ik het herhalen van wat de spreker heeft gezegd.
Zo word degene die luistert gedwongen om écht te luisteren en zich te verplaatsen in degene die spreekt. Doordat er aandacht is, ontstaat er ontspanning. Je voelt je immers vrij om uit te spreken als je de stok in handen hebt. Je krijgt/neemt de tijd.
De stok helpt daarbij, die houd je bij de les.
Wat is er nu belangrijk?
Wat wil er gezegd worden?
Zo valt ook strijd en gebabbel weg en blijft de essentie over. Wat heb je op je hart?

DSC05284 (600 x 400)Wat doe je?
De praatstok ligt in het midden als er niet gesproken wordt. Stilte is erg belangrijk opdat we goed naar anderen kunnen luisteren. Soms duurt de stilte enige minuten voordat iemand de praatstok pakt. Men probeert elkaars verschillende opvattingen via wederzijds respect en inleven te begrijpen.

Wat gebeurt er?
Wat de Talking Stick tot een diepgaande belevenis maakt is dat de deelnemers de gelegenheid krijgen niet alleen vanuit het denken, maar ook vanuit het gevoel te reageren: het nodigt uit om je eigen diepste, en daarmee meest intelligente waarheid te spreken. En omdat er zo respectvol wordt geluisterd en gesproken voelt men zich begrepen. Als iedereen zich begrepen voelt  ‘wat overigens niet wil zeggen dat je het met de ander eens moet zijn’ dan groeit wederzijds respect en worden mensen creatief, is er ruimte voor nieuwe ideeën.  Er wordt niet langer in problemen maar in mogelijkheden gedacht.

Een mooie stok
Je kunt praten met een krijtje, een pen, een stukje hout uit het bos. Wanneer echter de stok aandacht heeft gekregen, van grote schoonheid is, zelf gemaakt door het gezin of uitgekozen/speciaal gemaakt, door mij of iemand anders, dan kan dat een extra dimensie geven. Denk daarbij aan lievelingskleuren van alle gezinsleden, lievelingsdieren enz…

Aan de slag

Vertel je verhaal in onderstaand vak. Laat wat van je horen!
Laat ons weten wat jij gaat doen of al doet.
Ga je zelf (met je gezin) een talkingstick maken?
Koop je een talkingstick? Door mij gemaakt? HIER en HIER zichtbaar.
Kom je een middag samen met je gezin om het te leren en neem je een praatstok mee naar huis?
Organiseer je een kinderfeestje en gaan jullie allemaal een stok maken?
Zoals je ziet zijn er veel mogelijkheden en iedereen kan het.

Ik zie en hoor graag van je.

There are no mistakes, only lessons!

6 antwoorden op “Welles, nietes, welles. Wie neemt het woord?”

 1. Mooi Anne, jouw ervaringen en je uitleg van de waarde van de talkingstick. Ik zal iets vertellen over mijn ervaring daarmee.
  Sinds een een aantal jaren maak ik deel uit van een vrouwengroep. In deze periode onderzochten we meerdere manieren om ons samenzijn diepgang te geven. We wilden niet dat het een theekransje werd. Diverse intervisiemethoden gaven ons inzicht en discipline. We luisterden beter en we gaven gerichte, heldere feedback. Toch voelde het als een keurslijf en bleef het hart er vaak uit. Nu gebruiken we de talkingstick. Dit is een heel andere ervaring. Stilte speelt een grote rol in ons samenzijn. Wat een weldaad! Wat ik ook merk is dat ik duidelijker verantwoordelijkheid neem voor mijn spreken. Geen opmerkingen meer tussendoor, maar echt kiezen om het woord te nemen en mijn hart te spreken. Het respectvol luisteren van de anderen stimuleert daarbij enorm. Ook om de tijd te nemen. Dan kunnen diepere lagen mee gaan klinken … en vertel ik opeens iets heel anders dan ik van plan was, of op een andere manier. Degene die spreekt kan bij het terugleggen van de stok zeggen wat ze wil: stilte, reactie, advies, etc. (ook hierbij gebruikt degene die reageert de stok). Daarna zingen we een lied en is er weer ruimte voor een nieuw verhaal. Het is een rijk samenzijn, waarin stilte net zozeer spreekt als de woorden. Het is Samen Zijn.

  1. Dank je wel Else voor deze mooie bijdrage.
   Er zijn zoveel vormen te bedenken op zoveel verschillende plekken.
   Op school, gezin, sportclub, zakelijk.
   Stephen covey heeft mede gezorgd dat het op heel veel plekken in de samenleving gebruikt wordt.
   Ik wens je mooie voortzetting met de praatstok.

 2. De talkingstick heb ik regelmatig als leidinggevende gebruikt in werksituaties. Ik merkte dat het mij hielp om ook echt te luisteren naar anderen. Want waarom willen we zo graag praten? Vaak willen we de ander overtuigen of gewoon omdat wij denken dat wat wij te vertellen hebben belangrijk is. Als je anderen in de rede valt zeg je daarmee eigenlijk: ik vind wat ik te zeggen heb ‘belangrijker’ dan wat jij zegt.

  Als iemand een andere reden heeft om een ander in de rede te vallen hoor ik dat natuurlijk graag. Ik leer graag bij 😉

 3. Hallo Anne,
  Vanaf welke leeftijd kun je dit toepassen? Ik heb een gastkindje die continue met mijn dochtertje (beiden ruim 2,5 jaar oud) in de strijd komt. Mijn dochter voelt dit aan en lokt het zelf af en toe ook uit. En ik ben er niet altijd bij om te zien wat er gebeurt en wie er nou gelijk heeft. Kan zo’n stok dan ook helpen, of zijn ze daar nog te jong voor?

  1. 2,5 is wel heel jong. Ik heb ook een oppaskindje van die leeftijd. Hier zou ik eerder toepassen wat Thomas Gordon in zijn boek ‘luisteren naar kinderen’ beschrijft. Als een kind bijvoorbeeld uitdaagt of duwt, het kind vragen: vind je het leuk om te duwen? Het kind zal ja zeggen. Jij kunt dan zeggen: Ik snap dat je het leuk vindt, maar als je duwt doe je …pijn. Bedenk hier vele varianten op. Wellicht zit er ook wat achter het gedrag. Door te luisteren, te kijken en te vragen kun je daar mogelijk achter komen en kun je ze helpen met ander gedrag voor hetgeen ze willen.
   Succes.

 4. Hoi Anne, wij hebben een Native American spreekstok, in de vorm van een beer, en wij gebruiken die regelmatig. Heerlijk om gewoon te kunnen zeggen wat je wilt zeggen, zonder discussie. En ook gehoord worden. Heel heilzaam voor alle gezinsleden. Gaaf dat je daar aandacht aan besteed!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *