3 fouten die je wilt voorkomen als je ruzie hebt.

Een paar jaar geleden stond ik in een lange rij voor een kassa bij een tuincentrum. Mensen met karretjes vol kerstinkopen, jengelende kinderen en twee mannen die woorden hadden. De woorden zwelden aan tot ruzie en zonder er bij na te denken of te weten wat ik zou kunnen doen, stapte ik op de man af waarvan ik dacht dat die het minst opgefokt was. Ik weet niet meer precies wat ik zei, ik vroeg hem of ik wat mocht vragen en gebaarde dat ik wat in zijn oor wilde fluisteren. Een beetje geagiteerd boog hij zich voorover. Vaag herinner ik me woorden als: kersttijd, vrede, voorbeeld voor de kinderen en de wijste zijn….het werd stil. De mannen gingen terug op hun plaats. De rij schuifelde verder. Even later maakte de man zich los uit de rij en kwam me bedanken, en ook de mevrouw achter de kassa toonde een brede lach.

DSC02168 (500 x 333)Fout 1: Niet luisteren. Vraag je af of je luistert omdat je wilt begrijpen wat je partner, je kind, zegt of dat je luistert vanuit de mening die je hebt over je partner, je kind? Echt luisteren vraagt om oefening. We zijn het vaak niet gewend om te luisteren zonder gedachten.

Tip: oefen jezelf in luisteren zonder mening op het moment dat je geen ruzie hebt. Ik gebruik daar zelf vogelgeluiden voor. Luister naar de vogels en kijk of je puur kunt luisteren.

Fout 2: Gelijk willen hebben. Je hebt een mening, je bent overtuigd van jouw gelijk. Helpt dat je verder? Wil je gelijk of geluk?
Hoe zou het zijn als je iedere ruzie, elk meningsverschil ziet als een mogelijkheid om helder te krijgen waar het jou om gaat, voor jezelf?
Zorg dat je op dat moment niet bezig bent met de ander.
Kom er achter wat belangrijk is voor jou en vind voor jezelf woorden die dat weergeven.
Parkeer dit en vraag de ander waar het hem of haar om gaat en…luister.
Je zult zien dat er nieuwe aspecten naar boven komen waardoor je verder kunt, waardoor het uitwisselen van hetgeen belangrijk is voor jullie kan resulteren in een besluit waar jullie beiden vrede mee hebben.

Tip: gebruik een speciaal gemaakte talkingstick. Maar een stokje, een veer of een pen voldoet ook!
Meer informatie over het gebruik en het kopen van talkingsticks vind je hier.

Fout 3: Doodzwijgen, ontkennen, vluchten. Jouw bijdrage, noch de bijdrage van de ander wordt duidelijk.

Tip: Vraag om een pauze en zeg dat je het even nodig hebt om je terug te trekken.
Spreek een tijdstip af waarop je verder gaat met het gesprek.
Maak het niet langer dan 10 a 15 minuten.
Sluit je ogen. Loop in gedachten je lichaam langs van boven naar onder en sta stil bij elk lichaamsdeel.
Vraag je vervolgens af wat je het meeste raakt en onthoud het antwoord.
Vraag je af waar het jou om gaat en onthoud het antwoord.
Je kunt deze antwoorden voor jezelf opschrijven.
Ga terug het gesprek in, vraag de ander waar het hem/haar om gaat en luister.
Vertel daarna dat je ook graag wil vertellen waar het jou om gaat.

Succes! 

Waar je ook bent, vertel hieronder over je bevindingen, vul aan, geef je mening of stel een vraag.
Dat geld niet alleen voor deze blog, maar ook voor de oudere blogs.
De eerste drie mensen die een reactie geven komen in aanmerking voor een gratis Skype gesprek.

Geef deze of andere blogs door als je ze belangrijk vindt.

Groet
Anne

6 antwoorden op “3 fouten die je wilt voorkomen als je ruzie hebt.”

 1. Geweldig blog!
  Dit zouden vakken op school moeten zijn!!!
  Wat zou de wereld er dan anders uitzien!
  De tips kan ik zelf ook gebruiken, ik verlies mij soms in de stress en de drukte van de feestdagen en vergeet waar het werkelijk om gaat. Vergeving, naaste liefde en gewoon simpel weg genieten van de mensen om je heen waar je zo veel van houd!

  1. Hallo Esther
   Ja helemaal met je eens. Ik ben al een tijdje aan het verzamelen.
   Een behoorlijke lijst met zaken die je eigenlijk zou willen leren op school.
   Wie weet ga ik er in de toekomst wat mee doen of geef ik de ideeen aan iemand die er handen en voeten aan gaat geven.
   Geniet en ik zie je:-)

 2. Helemaal mee eens dat met aandacht luisteren zonder oordeel, kritiek, advies of wat dan ook een kunst is. Terwijl iedereen graag gehoord wil worden. Vaak praten we langs elkaar heen of zelfs door elkaar heen of zijn we gefocust op onze eigen gedachten terwijl we met de ander praten. Oefenen in luisteren is moeilijker dan praten. Toch geven we elkaar iets waardevols als we onze aandacht volledig kunnen richten op de belevingswereld van de ander. Het maakt het voor de ander ook makkelijker om ook naar jou te luisteren. Op school leren zou prachtig zijn, maar door het zelf toe te passen zijn we ook een rolmodel voor onze kids.

 3. Wat een mooi verhaal Anne!
  Het niet bewust zijn maakt dat mensen zich gemakkelijk in het drama laten vangen. Ze gedragen zich als slachtoffer, aanklager of redder. Jammer dat dit nog zo vaak gebeurt.

  Ik denk dat alleen bewustwording ervoor kan zorgen dat hier verandering in kan komen. En dat is een keuze die ieder van ons heeft; ieder moment van iedere dag.

  1. Hallo Anja, dank voor je bijdrage
   Even heel brutaal… en jij? wat is jouw meest bekende uiting waar je in gevangen bent als het spannend wordt?
   Ik weet niet of het jammer is dat mensen zich als slachtoffer, klager, redder gedragen. het is zo… en dan…Ligt niet juist in het onderkennen van dit gedrag de mogelijkheid tot bewustwording. Het was iemand anders die mij liet zien dat ik me in een bepaalde situatie als slachtoffer gedroeg. Ik ben die persoon dankbaar dat ik dat kon gaan zien. Daarna had ik een keuze, inderdaad ieder moment van de dag.

 4. Hey Anne,
  Zelf laat ik me nog steeds wel eens vangen in de reddersrol. Terwijl ik er zoveel mogelijk uit probeer te blijven. Want door de ander te willen helpen en dus zijn proces niet te laten, maak ik van hem of haar nog een groter slachtoffer. Terwijl het juist zo mooi kan zijn om iemand zijn eigen proces te laten lopen.
  Inderdaad, door de spiegel voorgehouden te krijgen ontstaat de bewustwording. En dat is mooi. Ik voel me ook vaak intens dankbaar voor deze momenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *