Blijf van mijn kind af!

3 redenen om ‘anderen’ te betrekken bij opvoeden.

‘It takes a village to raise a child’ is een statement waarvan we allemaal eigenlijk wel weten dat het waar is…maar het gat tussen dit inzicht en de werkelijkheid is vaak groot.

Alleen oplossen of anderen er bij betrekken? Natuurlijk doe je alles voor je kind, heb je alles voor je kind over. ‘Het is mijn verantwoordelijkheid’ zeggen we dan, ‘of we nu samen opvoeden, gaan scheiden of gescheiden zijn’. Maar wat nu als je die verantwoordelijkheid om wat voor reden dan ook even niet kunt of wilt dragen? We hebben steeds de keuze om alles wat we tegenkomen alleen op te lossen of om er anderen bij te betrekken.

Reden 1 om anderen te betrekken bij opvoeden: ontlasten

Hoeveel ouders zijn gestrest, in gevecht of weten door de vele taken niet meer hoe ze hun gezin de basis kunnen geven die nodig is?
Ik weet inmiddels dat ik op mensen terug kan vallen wanneer ik dat nodig heb, maar daarvoor heb ik het idee los moeten laten dat ik alles zou moeten weten en kunnen.
Tip: maak contact met buren, ouders op school, familie, vrienden en laat weten wat je nodig hebt.
Bedenk wat jij zou zeggen als iemand om hulp zou vragen. Mensen geven graag!

Reden 2 om anderen te betrekken bij opvoeden: voorbeeldfunctie.

Ik ben in de gelukkige omstandigheid geweest, dat ik met meerdere families samen woonde toen mijn dochter geboren werd. Alle kinderen die geboren werden hadden naast hun eigen familie ook nog één peettante of -oom op de plek waar we woonden. Tot op de dag van vandaag is die persoon belangrijk voor mijn dochter. Zij kreeg daardoor een ander vrouwelijk rolmodel er bij. Voorbeeldgedrag geven we automatisch als ouders en iedere ouder geeft een ander voorbeeld…dan is het eigenlijk wel heel beperkt dat veel kinderen maar één of twee voorbeelden van een man krijgen en één of twee van een vrouw.
Mijn dochter heeft zo haar voorkeuren met wie ze wat bespreekt!
Tip: Zorg dat jij en je kind zo vroeg mogelijk meerdere mensen kennen die vertrouwd zijn en de gezinssituatie kennen. Iemand met wie je kind een speciale band opbouwt. Denk daarbij ook aan mensen die ongewenst kinderloos zijn.

DSCN2786

Reden 3 om anderen te betrekken bij opvoeden: focus

Focus op wat je kind nodig heeft en niet op wat jij niet durft of waar je je schuldig over voelt. We denken dat we op alles een antwoord moeten hebben en we weten eigenlijk heel goed dat dat niet zo is, sterker nog: zo’n mens bestaat niet!
Ik denk dat de oplossing voor veel ouders ligt in de verbindingen die ze al of niet maken met mensen in hun omgeving.
Veel ouders ploeteren voort, soms een paar weken, vaak jaren.
Jaren geleden zat ik in mijn stoel voor het raam met mijn dochter op schoot.
Er waarde een storm rond in mijn relatie. Ik voelde pijn, verdriet, boosheid en ik keek naar mijn dochter op schoot en ik besloot: ik ga er alles aan doen om mijn focus te houden op wat het beste is voor haar. Daar heb ik anderen bij nodig, dus kom maar op met die feedback. Die heb ik gekregen! Dat was niet altijd makkelijk. Vandaag ben ik diep dankbaar voor de wijze lessen die ik van anderen mocht ontvangen en die me gemaakt hebben tot wie ik nu ben.
Tip: zit stil en lees de volgende tekst:
Je doet het goed, sterker nog, als je het anders had kunnen doen, dan had je dat toch gedaan?
Heb compassie met jezelf.
Als ouders doe je wat je denkt dat het beste is.
Als je terugkijkt dan was dat ook echt zo.
Pas daarna word je je bewust van een verkeerde inschatting en van het belang van een volgende stap. verantwoordelijkheid.
Hiervoor was informatie van anderen en/of inzicht nodig die je eerder niet had.
Tip: Stel een vraag aan een dierbare vriend(in): zullen we elkaar feedback geven over elkaars opvoeding?

Go papa’s en mama’s en andere opvoeders go!

 Schrijf een reactie op dit blog in het veld onderaan.
 • Wie heeft jouw kind nog meer als voorbeeld?
 • Wat is jouw mening, ervaring m.b.t dit onderwerp.
 • Zou het creëren van een omgeving waar kinderen meerdere rolmodellen om zich heen hebben niet ook tegelijkertijd een aantal problemen oplossen waar we vaak tegenaanlopen? Drukke ouders, blinde vlekken, kennis en ervaring, onhandelbaar gedrag, eenzaamheid…
 • Wat zou jij nog meer willen weten over dit onderwerp?

Keep the good work going:-) en geef deze blog door als je hem waardevol vindt! Anne

5 antwoorden op “Blijf van mijn kind af!”

 1. Beste Anne,

  Ik ben supertrots op je: wat een goed artikel. Je hebt de snelschrijfmethode duidelijk in de vingers. Ik kan ook zien dat je de expert bent in jouw vakgebied. Overigens ken ik heel wat ouders (ik zal ze naar je blogartikel sturen) die baat hebben bij jouw opvoedkundige tips. Keep up the good work en wie weet tot zaterdag bij mijn seminar (ga je nog een methode snelschrijven erbij leren haha). Groetjes, Ron

  1. Dank je wel Ron, wat een heerlijke complimenten.
   Wat betreft mijn vakgebied is er inderdaad besef van kennis en ervaring en diepe dankbaarheid daarvoor, wat schrijven betreft kan ik zo’n veer wel gebruiken.
   Dus ja, ik wil graag nog meer van je leren op schrijfgebied, zodat heel veel ouders op een toegankelijke, professionele en begrijpelijke manier toegang hebben tot zaken die behulpzaam zijn bij opvoeden, relaties, scheiden, mens zijn!
   Fijn ook dat je andere ouders op de hoogte brengt, zo kunnen we bouwen aan een community waar we uit kunnen wisselen.
   Hartelijke Groet Anne

 2. Ben het helemaal met je eens, Anne, dat het goed en belangrijk is voor een kind om meerdere rolmodellen te hebben. Mijn zoon had vanaf het allereerste begin mijn beide ouders als voorbeeld, en genoot daar met volle teugen van. En ik ook!

  1. Ja Monique, dank voor je aanvulling. Grootouders hebben het allemaal al eens meegemaakt en zijn daardoor vaak heerlijke, soms ondeugende voorbeelden en kunnen precies die losheid meegeven aan hun kleinkinderen waar ouders nog regelmatig wat strakker zijn of met de handen in het haar zitten. Dit geld natuurlijk niet voor alle opa’s en oma’s…maar ik heb er al wel wat van dit kaliber gezien.

 3. Hoi Anne, dank je wel voor deze mooie inhoud.
  Voor sommige ouders zal dit een mooi nieuw idee zijn en voor anderen zal het een bewustwording zijn. In woonwijken zie ik al vaak dat meerdere volwassenen beshikbaar zijn voor een kind. Door het te zien kan het misschien ook geborgd worden voor een lifetime. Ik noem dit omdat ik voor mijn drie kinderen ook min of meer gezorg had dat er een extra volwassene was in hun jonge jaren. Het was echt een aanvulling! Nog steeds dragen mijn kinderen die volwassenen een warm hart toe. Hoe het heeft kunnen gebeuren weet ik niet maar ze zijn ze ook alle drie ‘kwijt geraakt’ Dus borging ???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *